google-site-verification: google800d11325e197cc3.html Matematikkens Verden: En verden uten tall?

En verden uten tall?

Tenk deg følgende avisoverskrift:

"Fotballag skåret drøssevis av mål" 
England vant VM nok en gang i går da de slo Brasil med flere mål. Offisielle tilskuertall var så mange som stadion kan romme.
Fotballresultater: 
Spania: Mange mål - Italia: Ikke fullt så mange.
Tyskland: Få mål - Frankrike: Samme antall mål.
Mexico: En mengde mål - Argentina: Enda flere mål.


Videre kan vi lese i avisen at "Per Rask vant OL-gull med et rekordhøyt høydehopp. Han slo den forrige rekorden, som også var veldig høy, ved å hoppe litt høyere." Eller værmeldingen viser værmeldinger som "Sol, men ikke særlig varmt" og "Iskaldt - ta på varm lue".

Det blir liksom ikke helt det samme uten tall - er du ikke enig? Vi er omgitt av tall og de er til stor hjelp for oss - vi er faktisk avhengig av dem. Tall gjør at vi vet hvor mye klokka er, hvilken dato det er, hvor mye noe koster osv.
Men tallene måtte finnes opp. Historien om tallenes opprinnelse er full av fascinerende omveier, og det tok menneskeheten lang tid å komme fram til det enkle systemet vi har i dag.

Vi bruker titallsystemet i dag. Da menneskene begynte å telle, brukte de mest sannsynlig hendene. Og siden de fleste har ti fingre å telle med, ga det mening å telle i tiere.

Men det finnes også andre tallsystemer. Noen gamle kulturer brukte hendene til å telle i femmer mengder. En stamme i Amazonas' regnskog teller ikke til mer enn to.
I moderne datamaskiner brukes også totallsystemet, også kalt det binære tallsystemet.  
Det bruker kun de numeriske symbolene 0 og 1

Her kan du lære om Mayafolket sitt 20-talls system. Mayafolket hadde sin storhetstid mellom 200 - 900 e. Kr. De tenkte litt annerledes, de tok med både fingre og tær, og fikk derfor 20 som et grunntall.