google-site-verification: google800d11325e197cc3.html Matematikkens Verden: Alias

Alias

Når vi øver på ord og begreper i faget matematikk er bruk av Alias en morsom måte å drive med læring.Alias spilles som et lagspill med 2 på hvert lag. Fint å sette sammen to og to læringspartnere. Spillet går ut på og forklare og gjette ord. Det gjelder å forklare et ord ved hjelp av synomymer, antydninger, motsetninger, kjennetegn uten å bruke noe hentet fra ordet. 


Eksempel på ord: Rettvinklet trekant. Ikke lov å bruke tre, rett eller kanter nå man skal forklare ordet. 
Eksempel på forklaring: En geometrisk figur som har en vinkel som er 90 grader. Vi bruker Pytagoras setning når vi skal finne sidelengder i denne geometriske figuren.

Jeg lager kort som jeg bretter i to, slik at kortene får to sider, deretter laminerer jeg de, slik at de kan brukes om og om igjen 


Spillerne bestemmer hvem som skal begynne å forklare og hvem som skal gjette i første omgang. Bruk timeglass på ett minutt eller klokke. Lagene skal da i hver omgang prøve å gjette mest mulig ord på en bestemt tid. Når tiden er ute roper det andre laget stopp. Så er det neste lag sitt tur.
Man kan også innføre minuspoeng hvis det blir brukt ord som ikke er lov, for å gjøre elevene ekstra skjerpet.

Dette spillet kan også gjøres om til et spill for hele klassen som deles opp i grupper på 4 eller 5. Lærer har da laget en powerpoint med ulike ord på hver side. Den som skal forklare ordet står vendt mot smartboarden, de som skal gjette står med ryggen til smartboarden. Den som retter riktig på laget bytter plass med den som forklarte ordet, eller det gjøres i rekkefølge. Resten av gruppene i klassen er publikum og passer på tiden. Når tiden er ute, er det neste gruppe sin tur.

Vinneren er den gruppa som klarte å finne ut flest ord og begreper.

Alias kort kan man fint lage selv og laminere, så holder de lenge.